Mrt. - apr. 2025, 20e jg. nr.1. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 
VOORKANT ACTUEEL AGENDA UITGELICHT ARCHIEF COLOFON 
voorpagina
artikel
recensies van tentoonstellingen actuele exposities
Nederland België
opmerkelijke
kunstberichten
artikelen uit  
vorige nummers

over Het Beeldende Kunstjournaal

 

Actueel

Van Gogh en de zijnen

'De kracht van kleur' in het Van Gogh Museum Amsterdam is een kleine, maar fijne expositie met een selectie hoogtepunten uit de eigen collectie. Het zijn werken die vanwege hun kwetsbaarheid zelden kunnen worden getoond. Enkele ervan zijn zelfs nog nooit eerder te zien zijn geweest.

Door Joke M. Nieuwenhuis Schrama

Het Van Gogh Museum verzamelt actief pastels en aquarellen van de voorlopers, tijdgenoten en navolgers van Vincent van Gogh, waarvan nu een mooie selectie is te zien. Op de tweede verdieping van het museum, in de ruimte voor tijdelijke exposities, worden naast tekeningen van Van Gogh werken getoond van onder meer Jean-François Millet, Camille Pissarro, Paul Gauguin, Odilon Redon, Henry Somm, Louis Anquetin en Armand Guillaumin. "Deze presentatie biedt een unieke kans om de rijkdom van onze collectie te ontdekken. Een rijkdom die veel verder reikt dan alleen het werk van Van Gogh en de ongekende bloei van de tekenkunst in Frankrijk aan het einde van de 19de eeuw inzichtelijk maakt," aldus conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho.

De top
Na een rondje langs de selectie, heb ik wat favorieten verzameld. Eigenlijk zijn alle werken die er hangen de moeite van het bekijken waard, zeker als je van (gekleurde) tekeningen houdt. Voor deze expositie is de 'The summit' (De top) uit 1894 van Odilon Redon (1840-1916) als campagnebeeld gebruikt. Een werk in zwart krijt en pastelkrijt op papier.

 
Odilon Redon, 'De top (La cime)', 1894. Van Gogh Museum, Amsterdam (Staat der Nederlanden).

Bij Redon wordt niet zelden gedacht aan zijn raadselachtige zwart-wit werken, tekeningen of grafiek, met symbolische, maar ook vervreemdende spookachtige figuren uit een andere wereld. In zijn latere periode, vanaf ongeveer 1894/95, krijgen zijn werken echter heldere en directe achtergrondkleuren. Toch zou je hem in zijn fijne bloemschilderijen bijvoorbeeld eerder als colorist kunnen zien. De werken op papier die in deze tentoonstelling van hem worden getoond, zijn in zachte poederige kleuren uitgevoerd en hebben nog wel iets sfinxachtig.

Snapshot
Een opvallend portret, ten voeten uit, is dat van 'Sarah Bernhardt op toneel' uit circa 1880. Het is net als 'The summit' van Redon uitvergroot op de wand aangebracht, zodat het binnen de expositie blikvangers zijn. De maker van dit portret is Henry Somm (Frankrijk, 1844-1907). De kunstenaar heeft het moment voordat de Frans-Nederlandse actrice (1844-1923) achter het gordijn verdwijnt, met haar laatste blik op het publiek, trefzeker met pen en inkt en waterverf vastgelegd, als een snapshot.

Hooi
De hooimijten van Jean-François Millet (1814-1875) zien er surrealistisch groot uit, met de kudde schapen ervoor. Je blijft er langer naar kijken. Hooimijten in landschappen zijn voor veel kunstenaars dankbare objecten geweest om te schilderen. En voor de boeren was het ook een waar kunstwerk om zo'n schelf of berg op te werpen. Dat vereiste boeren vakman(vrouw)schap en droog weer. Tegenwoordig wordt het hooi mechanisch gemaaid en opgerold, en in blokken geperst door loonbedrijven. Ook die vormen wellicht aardige objecten op het land, maar zien er wel meer industrieel uit, zeker als ze erna ook nog worden geseald.
Jean-François Millet, 'Hooimijten', 1867-1868. De Mesdag Collectie, Den Haag.

Stippeltechniek in een schilderij of tekening
Terug naar het eind van de negentiende eeuw. Camille Pissarro (1830-1903) tekende in 1887 met potlood en waterverf in pointillistische stijl een veehoedster in de morgenzon. Het is een van zijn weinige aquarellen in deze stijl. Pissarro was een goede vriend van zowel Vincent als Theo van Gogh en werd door hen Père Pissarro genoemd. Een bijna miniatuurformaat werkje van Louis Hayet (1864-1940) viel mij op door het formaat en het medium. Het is namelijk gemaakt met krijt en waterverf op canvas, omstreeks 1888, en getiteld 'De karren'. Heel fijne kleuren en het is in mooi perspectief op pointillistische wijze getekend, of is het geschilderd? Wanneer krijgt een kunstwerk eigenlijk het 'predicaat' schilderij? Een tekening of aquarel is ook een uniek kunstwerk. Of verdient alleen het medium olieverf, waarvoor je per slot wel meer geduld dient te hebben, of een werk in acrylverf die benaming...?

Sinister
Gustave Doré (1832-1883) is hier ook van de partij met een tekening uit 1875, die het 'Bos van Plombières' verbeeldt. Het werk is gemaakt met waterverf, pen en inkt en potlood op papier. Een beetje sinister komt het wel over, door de kale boomstammen op de voorgrond en het donkere bos erachter, alles in rozige grijsblauwe tonen, maar bij Doré is zoiets wel te verwachten.

Muziekliefhebber
Er is nog een klein werk te bekijken van de Belgische kunstenaar Fernand Khnopff (1858-1921). Het is een portret uit 1885 van 16 x 16 cm dat de vioolspelende Achille Lerminiaux toont, in potlood, kleurpotlood en krijt op karton.

Over de geportretteerde zelf is weinig te vinden, behalve dat het mogelijk een schets van hem is, gemaakt tijdens een concert in Brussel dat Khnopff bezocht. De kunstenaar was overigens een groot muziekliefhebber.

Beginneling
Natuurlijk hangen er ook enkele werken van Van Gogh, zoals 'Vrouw bij de haard'. Hij maakte het werk in 1885 in Nuenen, met krijt of houtskool en waterverf op papier. Het schilderen met waterverf had hij eerder geleerd bij Anton Mauve (1838-1888) in Den Haag. Daarvoor werkte hij veel met zwart krijt en potlood. De transparante aquarelverf gaf hem meer kleurgevoel. Pas later zou hij zijn kracht van kleur ontwikkelen, die hem postuum zo beroemd heeft gemaakt.

 
Camille Pissarro, 'De koeienhoedster in de vroege ochtendzon', 1887. Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting).

De kracht van kleur, Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam, t/m 25 mei 2025. Website: www.vangoghmuseum.nl/de-kracht-van-kleur.

Terug naar boven | Print dit artikel!

 

Yasuhiko Tsuchida: Dichter van glas

Deze Japanse glaskunstenaar vestigde zich dertig jaar geleden in Murano, Venetië. Daar ontwikkelde hij een fijne symbiose tussen Italiaans vakmanschap en Japans denken over kunst en schoonheid.

Door Han de Kluijver

De in 1969 geboren Yasuhiko Tsuchida (Osaka, Japan) studeerde in 1988 af aan het Tsuji Culinary Institute in Osaka, Japan. Dit is een opleiding voor chef-koks. Met de ambitie om zijn begrip van eten en kunst verder te perfectioneren, verhuisde hij in 1992 naar Venetië. Daar werkte hij aanvankelijk als kok in het beroemde en zeer exclusieve restaurant 'Harry's Bar'. Tegelijkertijd nam hij deel aan verschillende kunsttentoonstellingen.

Een paar maanden na aankomst ontdekte hij het Muranoglas.

 
Yasuhiko Tsuchida en Han de Kluijver, Murano, oktober 2024. Foto: Giorgia, Schiavon glass.

Hij begon cursussen te volgen in kleine werkplaatsen aldaar, om het vak van lokale ambachtslieden te leren en praktische ervaring op te doen met de Italiaanse glastechnieken. "Ik was betoverd door deze antieke en toch hedendaagse kunst," vertelde hij mij afgelopen oktober in zijn studio in Murano. De Italiaanse voorliefde voor glans en kleur lijkt misschien haaks te staan op de Japanse voorkeur voor natuurlijke materialen en 'wabi-sabi' imperfectie. Maar die tegenstelling is schijn, volgens Tsuchida: "Ik werd geïnspireerd door de Italiaanse klassiekers omdat hun aard intiemer is en dichter bij mijn achtergrond ligt," zegt hij over zijn aanpak. "Zowel in Italië als in Japan is er een diepe waardering voor kunst, ambacht en design."

Tsuchida maakte al snel naam door het creëren van glasstukken in de Venetiaanse traditie, van monochrome vazen tot minisculpturen. Hij werd in 1996 benoemd tot art director van het bedrijf Schiavon Glass. "Het is een voorrecht om erkend te worden als een creatieveling in de laboratoria en fabrieken in Murano," zei Tsuchida, die zijn stijl omschrijft als minimalistisch - een weerspiegeling van zijn Japanse roots.

Doorbraak
Zijn doorbraak kwam in 1996 met de Bamboo-collectie, die te zien was op diverse tentoonstellingen. In 2003 werd hij directeur van het Centro Studio Vetro in Venetië. In 2008 vertegenwoordigde hij Japan op de elfde editie van de OPEN International Exhibition of Sculptures and Installations op het Lido van Venetië.

In 2012 creëerde hij 'Imagine', een serie witte glazen stukken die media-aandacht trokken. Door de sterke boodschappen, conceptuele ideeën en de filosofie die ten grondslag liggen aan elk van zijn creaties, werd hij in Japan bekend als de 'dichter van glas'. In 2013 nam hij als Venetiaanse glaskunstenaar deel aan 'Ask this of Rikyu', de film die de prijs voor beste artistieke bijdrage won op het Montreal Film Festival 2013.

In 2014 won hij de Award van de 53e Contemporary Fine Japanese Arts and Crafts Show. Vervolgens exposeerde hij op acht locaties in Japan, waaronder het Metropolitan Museum of Art in Tokio, het Kyoto Municipal Museum of Art, het 21st Century Museum of Contemporary Art en de kunstmusea van Kanazawa en de prefectuur Shizuoka.

'Bamboo', 1996, 10 x 15 x 25 cm. De werken van Tsuchida zijn een herinterpretatie van 1200 jaar oud Venetiaans erfgoed met een subtiele schoonheid. Foto: Kimura Kunta.

In 2015 maakte hij in een samenwerking met Sogetsu voor het Japanse paviljoen op de EXPO in Milaan een glaswerk met een kalligrafie van de Japanse kunstenaar Sisyu. Hij publiceerde ook een catalogus met de titel 'The Crossroads of Fate'. Het boek won de eerste prijs op de Nationale Boekenwedstrijd in Japan. Verder had hij ook een solotentoonstelling getiteld 'DNA – Etniciteit' in het Museum voor Hedendaagse Kunst in de prefectuur Okinawa. In 2016 nam hij samen met architectenbureau 403 [dajiba] deel aan de architectuurtentoonstelling van de Biënnale van Venetië.

Raakvlakken
Momenteel is hij de enige Japanse glasblazer met een studio in Murano en hij is er zeker van dat hij in Venetië zal blijven. "Ik heb hier in Murano gewoon alles gevonden wat ik nodig had: wijsheid, kennis, generaties aan ervaring en verschillende manieren om glas te creëren." En niet onbelangrijk: ook een vrouw en dochter. Dankzij de aantrekkingskracht van de stad heeft hij de afgelopen decennia talloze – veelal bekende Japanse kunstenaars – kunnen adviseren over hun activiteiten daar en belangrijke samenwerkingen kunnen aangaan.

Ook is Tsuchida een groot bewonderaar van Carlo Scarpa (1906-1978). Opmerkelijk is dat in hetzelfde jaar dat Tsuchida in Osaka werd geboren, Carlo Scarpa voor het eerst naar Japan ging. Scarpa werd geïnspireerd door de detaillering van materialen, het landschap, de geschiedenis van de Venetiaanse cultuur en Japan. Zijn benadering van het ontwerpproces, waarbij elk detail zorgvuldig werd overwogen, heeft vele jonge architecten geïnspireerd. Deze precisie komt misschien voort uit het werken met glas. En zo zijn er veel raakvlakken tussen Italië en Japan, twee landen die er beide in geslaagd zijn om productievaardigheden en ambachtelijke vaardigheden te combineren met een waardering voor goed eten en fijne mode.

 
'The crossroads of fate', 2013 8 x8 x 17, 12 x12 x 14. Glas is een loep, waardoor je meer aandacht voor de details kan opmerken. Foto: Micro Toffolo Rossil.

Han de Kluijver is architect bna bni bnsp.

Terug naar boven | Print dit artikel!

 

Twee haiku's van Ria Giskes. Verder op deze pagina vindt u er nog twee.

 

de ochtendzon
ligt als een brief
op de deurmat

terwijl ik nog
naar sneeuw verlang
bloeit de prunus al

 

Haiku: Ria Giskes-Pieters; foto: ©John Giskes.
Meer haiku's van Ria Giskes vindt u hier: http://tjilp.blogspot.com.

Terug naar boven

 

Bijzonder samenspel in Beeldentuin Ravesteyn

Voor de dertigste keer zal de middeleeuwse ruïne Ravesteyn, in het Zuid-Hollandse Heenvliet, het middelpunt zijn van de gelijknamige Beeldentuin Ravesteyn. Werk van meer dan twintig beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland is daar, in de weken rond Pinksteren, te bekijken. Ook ditmaal is gekozen voor een grote verscheidenheid. In de grote kasteeltuin zullen rond de tweehonderd beelden en sculpturen van onder meer glas, cortenstaal, brons en keramiek staan.

Door Han de Kluijver

Beeldentuin Ravesteyn zag in 1994 het levenslicht. Op de kunstmarkt die nog altijd jaarlijks op de Markt in Heenvliet wordt gehouden, was geen plaats voor grote beelden. Dit werd als een gemis ervaren. Dat vond ook de ambachtsheer, die voor één dag de toegangspoort van de tot dan toe voor het publiek gesloten kasteeltuin opende.

Op die zonnige voorjaarsdag bezochten vijfhonderd bezoekers de tuin. In de jaren erna groeide Beeldentuin Ravesteyn uit tot een kunstevent, waarin aankomend talent en gearriveerde beeldend kunstenaars gedurende een maand toegankelijk en minder toegankelijk werk tentoonstelden, voor vele duizenden bezoekers uit alle hoeken van het land.

 
Installatie van het kunstwerk 'Het verval - De tijd - Het behoud' op de Ruïne Ravesteyn. Foto: Han de Kluijver.

Beeldentuin Ravesteyn zag in 1994 het levenslicht. Op de kunstmarkt die nog altijd jaarlijks op de Markt in Heenvliet wordt gehouden, was geen plaats voor grote beelden. Dit werd als een gemis ervaren. Dat vond ook de ambachtsheer, die voor één dag de toegangspoort van de tot dan toe voor het publiek gesloten kasteeltuin opende. Op die zonnige voorjaarsdag bezochten vijfhonderd bezoekers de tuin. In de jaren erna groeide Beeldentuin Ravesteyn uit tot een kunstevent, waarin aankomend talent en gearriveerde beeldend kunstenaars gedurende een maand toegankelijk en minder toegankelijk werk tentoonstelden, voor vele duizenden bezoekers uit alle hoeken van het land.

De wording van het iconische en opvallende kunstwerk 'Het verval - De tijd - Het behoud' in 2004, is het verhaal van de Beeldentuin Ravesteyn in al zijn kracht. Tijdens een brainstormsessie gaf de organisatie architect (glas)kunstenaar Han de Kluijver de vrije hand om zijn droombeeld van dat moment te verwezenlijken. Bij het zien van de dieplader waarop een gerafelde, trapeziumvormige glasplaat lag met een lengte van rond de vijf meter, waren zij erg verrast. Hoe konden ze dat zware gevaarte op de kasteeltoren hijsen? Behulpzame inwoners van Heenvliet trokken het loodzware kunstwerk met de handen omhoog en al snel weerspiegelden in het kunstwerk van glas de blauwe lucht en witte wolken.

Het leek wel alsof de kasteeltoren in twee stukken uiteenviel. Het werk gaat echter niet alleen over een kasteel in verval, maar weerspiegelt ook als diepere laag de wereld achter Beeldentuin Ravesteyn. Het verwijst naar een boeiend samenspel van kunstliefhebbers en – kenners uit de regio, die met liefde voor de beeldende kunst de manifestatie mogelijk maken. Dit zijn betrokken en meedenkende beeldend kunstenaars, die geïnspireerd door de kasteeltuin en ruïne, hun verbeelding vormgeven. Daarbij worden ze geholpen door de inwoners, die bij het opbouwen van de tuin letterlijk de handen uit de mouwen steken.

Evenals in 2004 heeft ook dit jaar een kunstenaar zijn inspiratie opgedaan in de kasteeltuin. Speciaal voor dit jubileumjaar heeft de Tilburgse (glas) kunstenaar Jan Doms drie installaties ontworpen. Op dit moment geeft Doms in het atelier in museum Verbeke Foundation, onder de rook van Antwerpen, vorm aan zijn nieuwste creaties.

Naast Jan Doms is op Beeldentuin Ravensteyn 2025 ook werk te zien van Luc de Bruyne (België), Iris Burghout en Dorotha Staalman, Hermine van der Does, Jakobine Van Domming (Duitsland), Ludovicus van Eijnatte, Anouk Ganzevoort (België), Christoph Goldberg (Duitsland), Tanja van Harten, Jan-Hein van Melis, Henny Korten, Mayella Geskus, Patricia Overdam, Rob van Piekartz, Ellen van Rijsdorp, Bart Somers, Arpad Szombathelyi (Hongarije), Jacqueline Tijssen, Christine Vanoppen (België) en Hein van de Water.

Vrijwel alle kunstobjecten zijn te koop. In de Artshop kunnen bezoekers kleinere objecten van de exposerende kunstenaars aanschaffen. De opbrengst van deze dertigste expositie komt ten goede aan het behoud van de Ruïne Ravesteyn. Tijdens de expositie zijn de kunstenaars regelmatig in de tuin aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Beeldentuin Ravensteyn 2025, 23 mei t/m 15 juni 2025, do.-zo. 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.ruine-ravesteyn.nl.

Terug naar boven | Print dit artikel!

 

Twee haiku's van Ria Giskes.

 

dichte mist
de weg eindigt
nergens

vliegtuiggeronk
de merel zingt
steeds luider

 

Haiku: Ria Giskes-Pieters; foto: ©John Giskes.
Meer haiku's van Ria Giskes vindt u hier: http://tjilp.blogspot.com.

Terug naar boven

 

Nico van den Dool: Op zoek naar empathie, van het begin tot ver voorbij het einde

We leven in een tijd van verbreding, versnippering en meerstemmigheid en in een tijd van oplevend activisme. Er zijn zorgen over het klimaat, oorlog en ongelijkheid. Het is niet dus verwonderlijk dat we die zorgen, in allerlei vormen, ook terugzien in de kunst. Maar wie aan kunst denkt, denkt al gauw aan schilderijen, installaties, foto’s of film. Maar er is meer: zoals de pamfletten, die ons meenemen in de wereld van Nico van den Dool. Deze pamfletten vragen net als kijken naar kunst om oefening en toewijding. Dat we een moment stil willen staan bij een beeld of tekst, dat wij ons oordeel even vooruitschuiven, dat wij even de tijd nemen om ons te verbazen en te verwonderen. Zo kunnen ook in ons hoofd nieuwe gedachten ontstaan, zodat wij de werkelijkheid kunnen overpeinzen, er even over mogen fantaseren.

Reflectie en creatief bewustzijn kunnen ook voor een nieuwe betrokkenheid bij de wereld zorgen, die we momenteel zeer hard nodig hebben om deze wereld menselijk te houden. Natuurlijk worden we niet geacht conclusies te trekken, maar nieuwe vergezichten te openen. Verbeelding, geen waarheid. Het ontwikkelen van nieuwe gezichtspunten is belangrijk, want kunst is geen vaststaand gegeven, zij verandert altijd en staat voor openheid en verbinding.

 
Pamflet Nico van den Dool. Foto: Han de Kluijver.

De verhalen van Nico laten mijn inziens zien dat kunst geen vrijblijvend vermaak is, maar een cruciale verbindster, die de maatschappij een spiegel voorhoudt en je scherp houdt. Maar zij geeft ook uitdrukking aan de onzekerheid en onevenwichtigheid van het individu in onze samenleving.

Nico van den Dool exposeert van 12 april t/m 28 juni 2025 in de toren van de Grote kerk in Gorinchem (Groenmarkt 7) met zijn serie 'Over de herinnering' en op 18 mei 2025 met zijn project 'De lange reis door de tijd', een verhaal over de weigering, de opstand en het verzet in de kerk, ring 1 in Hellevoetsluis.

(Han de Kluijver)

Terug naar boven

Inhoud