|
Mrt.
- apr. 2025, 20e jg. nr.1.
Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com. |
|||||
VOORKANT | ACTUEEL | AGENDA | UITGELICHT | ARCHIEF | COLOFON |
voorpagina artikel |
recensies van tentoonstellingen | actuele
exposities Nederland België |
opmerkelijke kunstberichten |
artikelen
uit vorige nummers |
over Het Beeldende Kunstjournaal |
Uitgelicht Kunsthal Rotterdam: Max Pechstein, Expression of Harmony
Aan de hand van ruim vijftig schilderijen – aangevuld met prenten, houtsneden, tekeningen, foto's en persoonlijke voorwerpen van de kunstenaar – toont de Kunsthal zijn brede oeuvre en krijgt de bezoeker inzicht in het persoonlijke leven van Max Pechstein. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam, het Institut für Kulturaustausch in Tübingen en het Kunstsammlungen Zwickau Max-Pechstein Museum in Zwickau, dat sinds het najaar van 2024 de deuren heeft gesloten voor een meerjarige verbouwing. De collectie van dit museum, die het uitgangspunt vormt van de tentoonstelling, is voor het eerst te zien buiten Duitsland. Met zijn werk verkende Pechstein de tegenstelling tussen het eenvoudige plattelandsleven en de verfijnde stedelijke wereld. Zowel in zijn schilderijen als in zijn prenten, die een groot onderdeel van zijn oeuvre beslaan, benutte Pechstein de expressieve kracht van scherpe licht-donkercontrasten. Hiermee legde hij de mensen op het platteland levendig vast, in tegenstelling tot de portretten die hij maakte van onder anderen zijn zoon – statig gekleed in smoking – verschillende kennissen en zichzelf, vaak afgebeeld met een rokende tabakspijp. Ondanks de grote verschillen tussen het leven op het platteland en de stad, trachte Pechstein in al zijn portretten de innerlijke wereld van zijn geportretteerden te vangen. Net als veel andere modernistische kunstenaars werd Pechstein gecensureerd door het naziregime en werd zijn werk bestempeld als Entartete Kunst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn studio vernietigd en ging veel van Pechsteins werk verloren. Na de Tweede Wereldoorlog hernam Pechstein veel essentiële thema's uit zijn vroegere werk, maar herinterpreteerde deze met een nieuwe intensiteit van kleur. Pechstein overleed in 1955. Max Pechstein, Expression of Harmony, 28 maart t/m 15 juni 2025, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur.
Museum Arnhem: Jan Mankes - Verstilling en stijd
De tentoonstelling toont meer dan vijftig kunstwerken die de wereld van Jan Mankes tot leven brengen. De focus ligt op zingeving en verstilling in onrustige tijden. Bezoekers ontdekken de kunstenaar achter de schilderijen en de idealen die hem inspireerden. Ook wordt in de tentoonstelling werk getoond van vier hedendaagse kunstenaars die werken vanuit hetzelfde gedachtgoed als Mankes: Suzette Bousema (1995), Sophie Steengracht (1991), Mariëlle Videler (1970) en Milah van Zuilen (1998). Museum Belvédère concentreert zich op het werk dat Mankes maakte in 1909-1915, de periode waarin hij woonde in het Friese dorp De Knipe en inspiratie ontleende aan de omgeving waar Museum Belvédère is gevestigd. De tentoonstelling in Oranjewoud geeft inzicht in de drie belangrijkste thema's binnen Mankes' werk – landschappen, portretten en dieren – en zijn artistieke ontwikkeling tot aan 1915, het jaar waarin hij trouwt met Anne Zernike en De Knipe verruilt voor Den Haag. Complementair aan de tentoonstelling wordt fluisteringen getoond, met werk van een hedendaagse geestverwant van Jan Mankes: de Nederlandse kunstenaar Oscar Voch (1962). Bij de tentoonstellingen in Museum Arnhem en Museum Belvédère verschijnt het boek 'Jan Mankes: Mooie dingen zijn zoo eenvoudig', Waanders Uitgevers, € 35,-. Jan Mankes - Verstilling en strijd, t/m 22 juni 2025, Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. Website: www.museumarnhem.nl.
Museum Gouda: retrospectief Jo Koster
Rode draad in de tentoonstelling is de opvallende autonomie van Jo Koster. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze kunstenaar wilde worden en ze volgde daarvoor verschillende opleidingen. Als ze in Nederland niet vond wat ze zocht, week ze uit naar het buitenland. Koster koos voor het vrije kunstenaarschap, terwijl ze met gemak een inkomen had kunnen verdienen met portretopdrachten. Ook koos ze niet voor de veiligheid van het huwelijk, maar omringde zich met vrienden en gelijkgestemden. Vrijheid en eigenheid kenmerken ook haar werk: ze conformeerde zich niet aan een manier van werken. Koster schilderde in de stijl die ze geschikt achtte voor het onderwerp. Jo Koster reisde graag en veel. Vanaf de jaren twintig zocht ze voor langere periodes verre oorden op. Ze reisde naar bekende kunstenaarsdorpen, zoals Positano, San Gimignano en Concarneau, maar deed ook onbekendere plaatsen aan, zoals Gstaad, Mallorca en Dalmatië. Koster ondernam deze reizen alleen, met vrienden of leerlingen. Ondanks Kosters voorliefde voor het buitenland, werkte ze ook geregeld in Nederland. Zo schilderde ze veel in de omgeving van Hattem, waar ze in 1910 een huis liet bouwen. Daarnaast bracht Koster gedurende twintig jaar veel tijd door in Staphorst. Ze voelde zich er thuis vanwege de rust. Ze legde het dorpsleven en de klederdracht in kleurrijke schilderijen en tekeningen vast. De tentoonstelling Jo Koster, kunstenaar toont kunstwerken die veelal in particulier bezit zijn, en daardoor nauwelijks te zien zijn geweest in het museum. Enkele werken zijn zelfs voor het eerst in het openbaar te zien. Te midden van kunstwerken van tijdgenoten – inspiratiebronnen én vrienden van Koster – vinden de werken van Jo Koster hun plaats in de context van haar leven. Museum Gouda geeft deze bijzondere kunstenaar in 2025 het hoofdpodium, en biedt Kosters verfrissende eigenheid de ruimte om te bloeien. Jo Koster - kunstenaar, 19 april 2025 t/m 4 januari 2026, Museum Gouda, Oosthaven 9, Gouda. Website: www.museumgouda.nl.
Singer Laren: Rond de Hut van Mondriaan
Deze tentoonstelling laat niet alleen zien hoe belangrijk het werk van de Dooyewaard Stichting is voor het behoud van cultureel erfgoed, maar ook hoe het kunstenaars blijft inspireren. Wij zijn verheugd dit verhaal samen met de stichting te vertellen." De naamgevers van de stichting zijn de broers Jacob en Willem Dooyewaard, destijds nauw bevriend met Anna en William Singer — de grondleggers van Singer Laren. De stichting zet zich al drie decennia in voor de verwezenlijking van hun nalatenschap door historische ateliers te verwerven en deze doorlopend beschikbaar te stellen als werk- en woonplek voor talentvolle kunstenaars. Door het creëren van een nieuwe kolonie laat de Dooyewaard Stichting zien dat het Gooi nog steeds springlevend is als plaats voor inspirerende kunst. Deelnemende kunstenaars: Anouk van Zwieten, Eline Boerma, Emo Verkerk, Hidenori Mitsue, Jan Timmers, Janine van Oene, Jessica Skowroneck, Kim Habers, Marie Reintjes, Marloes Roeper, Nathalie Duivenvoorden, Niek Hendrix, Robin Speijer, Ronald Zuurmond, Sam Hersbach, Sam Reekers, Sam Werkhoven, Stijn Rietman, Tamar Frank, en op locatie: Thomas Hirschhorn. Ook is er een korte film te zien van het verblijf van Sophia Al Maria en Emanuele Coccia die een inkijkje geeft in het leven en werken in de kolonie anno nu. Ter gelegenheid van dit jubileum is een rijk geïllustreerd boek uitgegeven, te koop in de Singer Shop en via de website www.dooyewaardstichting.nl. Rond de Hut van Mondriaan, t/m 4 mei 2025, Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. Website: www.singerlaren.nl.
De Pont museum, Tilburg: Meiro Koizumi – Theaters of life
Koizumi is internationaal bekend om zijn video-installaties waarin hij gebruikmaakt van re-enactments en geënsceneerde situaties om sociale en politieke vraagstukken te onderzoeken. In zijn werk adresseert hij het Japanse collectieve geheugen en verkent hij de psychologische dimensies van menselijk gedrag. Dromen, hypnose en andere staten van het (onder)bewuste zijn terugkerende elementen. In de driekanaals video-installatie 'The Angels of Testimony', onlangs door De Pont aangekocht, legt de kunstenaar een indringend gesprek vast met Hajime Kondo, een hoogbejaarde man die terugblikt op zijn ervaringen als soldaat tijdens de Chinees-Japanse oorlog. Kondo is een van de weinige Japanners die publiekelijk rekenschap heeft afgelegd van zijn eigen oorlogsdaden. Fysiek verzwakt en soms verward, wordt hij voor de camera geconfronteerd met zijn schokkende herinneringen. Hortend en stotend herleest hij zijn getuigenissen en probeert hij greep te krijgen op de transformatie van gewone man naar instrument van oorlog en vernietiging. In het werk brengt Koizumi persoonlijke en collectieve pijn op aangrijpende wijze samen. Op twee flankerende schermen nemen tieners de woorden van de oude man over. Ze herhalen ze, eerst zacht, dan steeds luider, schreeuwend, zittend in kamers of in de grootstedelijke publieke ruimte, terwijl de mensen ongeïnteresseerd langslopen. Zo probeert Koizumi uit te vinden wat de Japanse oorlogsmisdaden van vroeger betekenen voor de jeugd van nu. Kunnen schuld en schaamte, als ze nooit nationaal verwerkt zijn, van generatie op generatie worden doorgegeven? Met deze krachtige installatie verweeft Koizumi persoonlijke verhalen en collectief geheugen tot een ontroerend geheel dat confronteert en diep raakt. Naast diverse video-installaties zijn ook tekeningen, sculpturen en een VR installatie te zien, waaronder enkele recente aanwinsten. De tentoonstelling 'Meiro Koizumi – Theaters of life' strekt zich uit over de nieuwe vleugel en zalen in het oorspronkelijke fabrieksgebouw van De Pont. Meiro Koizumi – Theaters of life, 29 maart t/m 31 augustus 2025, De Pont museum, Wilhelminapark 1, Tilburg. Website: depont.nl.
Drents Museum, Assen: Gen F - 75 jaar figuratieve kunst
Dit is kunst die gebaseerd is op de waarneming van de zichtbare werkelijkheid, ook wel 'realisme' genoemd. Toonaangevend binnen de collectie is het werk van de noordelijke figuratieven, waaronder Matthijs Röling (1943-2024), Wout Muller (1946-2000), Henk Helmantel (1945) en Clary Mastenbroek (1947). Vanaf eind jaren 1960 zetten zij zich af tegen het heersende idee dat alleen abstract werk 'goede kunst' is. In de tentoonstelling Gen F komt de kunst van de noordelijke figuratieven samen met die van realistisch werkende kunstenaars uit heel Nederland, zoals Kik Zeiler (1948), Charlotte Schleiffert (1967), Ina van Zyl (1971) en Dion Rosina (1991). De rode draad in de tentoonstelling bestaat uit de verschillende generaties kunstenaars. Gen F begint bij de voorlopers van de figuratieve kunst, die voor 1940 geboren zijn. Daarna gaat de tentoonstelling door tot aan de huidige generatie. In Gen F laat het museum de verbanden tussen deze generaties zien, waardoor de ontwikkeling vanaf 1950 tot nu goed te volgen is. Een uniek onderdeel van Gen F is het atelier op zaal. In het midden van de tentoonstelling wordt een atelier ingericht. Op meerdere momenten gedurende de tentoonstellingsperiode nodigt het museum kunstenaars uit om in dit atelier te schilderen, tekenen of beeldhouwen. Onder andere kunstenaar Tamara Muller gaat live op zaal werken. Naast dit atelier is er ook ruimte voor bezoekers om zelf te tekenen in de zaal. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie 'Gen F – 75 jaar figuratieve kunst', Uitgeverij Waanders. Gen F - 75 jaar figuratieve kunst, t/m 17 augustus 2025, Drents Museum, Brink 1, Assen. Website: drentsmuseum.nl.
Foam, Amsterdam: Saul Leiter, An Unfinished World
Met verschillende technieken en media, en het gebruik van een telelens, versterkte Leiter de schilderachtige kwaliteit van zijn beelden en zette hij straattaferelen om in visuele poëzie. New York, een symbool van moderniteit in de jaren vijftig, werd het decor voor Leiters esthetische ontdekkingen. Hij creëerde abstracte beelden door te fotograferen in de regen en sneeuw, en gebruik te maken van ramen en andere reflecteren oppervlakten. Een rode paraplu, een groen stoplicht of de gele flits van een passerende taxi voegen een onverwacht kleurspel toe aan zijn foto's. In de jaren 40 en 50 was Leiter vrijwel de enige niet-commerciële fotograaf die in kleur werkte. Met het gebruik van verouderde of beschadigde film kon hij compositiesmaken met verassende variaties in licht en kleur. Zijn werk, dat ooit in de vergetelheid raakte, is rond 2006 herontdekt vanwege zijn baanbrekende rol in de opkomst van de kleurenfotografie. Saul Leiter was autodidact met een grote nieuwsgierigheid wat hij de rest van leven meenam. Bij zijn dood in 2013 liet Leiter een omvangrijke verzameling na van ongeveer 15.000 zwart-witafdrukken, minstens 40.000 kleurendia's, een vergelijkbaar aantal zwart-witnegatieven en meer dan 4000 schilderijen, waarvan er slechts een handvol het daglicht heeft gezien. De tentoonstelling An Unfinished World biedt kijkers de kans om de eindeloze poëzie van Saul Leiters artistieke praktijk te bewonderen via zijn schilderijen, fotografie en unieke blik op de wereld om hem heen. Saul Leiter, An Unfinished World, t/m 20 april 2025, Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Website: www.foam.org.
Rijksmuseum Twenthe, Eschede: herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk
De tentoonstelling brengt voor het eerst alle fasen van de vries' oeuvre samen. Hoogtepunten zijn onder andere het 'monumentale toevalsreliëf' (1967) – een bijzonder bruikleen van het Rijksmuseum Amsterdam – en de indrukwekkende installatie 'la gomera', waarin hij het Canarische eiland als een totaal kunstwerk presenteert. Daarnaast worden nooit eerder getoonde archiefstukken en documentatie getoond die nieuw licht werpen op zijn vroege periode als kunstenaar. Er wordt niet alleen een volledig beeld geschetst van de vries' kunstenaarschap, maar ook een eerbetoon gebracht aan zijn invloedrijke visie op kunst en natuur. In een speciale 'ode-zaal' wordt zijn werk in dialoog gebracht met de hedendaagse kunstenaars melanie bonajo, Milah van Zuilen, Stefan Cools en Nan Groot Antink, die zich door zijn werk hebben laten inspireren. De tentoonstelling laat zien hoe zijn gedachtegoed voortleeft in een nieuwe generatie kunstenaars en hoe urgent zijn oeuvre vandaag de dag nog steeds is. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, en wordt een uitgebreid publieksprogramma georganiseerd. herman de vries, 24 mei t/m 9 november 2025, Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129, Enschede. Website: www.rijksmuseumtwenthe.nl.
TextielMuseum, Noordbrabants Museum, Provinciehuis Nrd-Brabant: Magdalena Abakanowicz
In
de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw was Abakanowicz
internationaal bekend en geliefd. Ze was een van de eerste kunstenaars
die het traditionele wandkleed, dat in de jaren '50 en '60
een renaissance doormaakte, los van de wand als een driedimensionaal
object in de ruimte plaatste. Er ontstonden abstracte monumentale vormen
- vaak metershoog - die zo vernieuwend waren dat er nog geen goede omschrijving
voor bestond. Ze werden vernoemd naar de kunstenaar; 'Abakans'.
Abakanowicz creëerde installatiekunst in een tijd dat dit nog niet
bestond. Met haar indrukwekkende en veelzijdige werk heeft ze de koers
van de moderne en hedendaagse kunst ingrijpend veranderd.
Bozar, Brussel: Familiar Strangers. De Oost-Europeanen vanuit een Pools perspectief
De diaspora en minderheden staan centraal in deze tentoonstelling en laten zien hoe fragiel en complex interacties kunnen zijn tussen het transculturele en het lokale, het individuele en het collectieve, het vertrouwde en het unheimliche. "Veel van deze werken worden voor het eerst in België gepresenteerd. Ze overstijgen allemaal lokale specificiteit," legt Joanna Warsza, curator van de tentoonstelling, uit. "Familiar Strangers is een ontmoeting van verschillende stemmen: specifiek van diaspora's en minderheden en hun politieke strijd, van de Roma, de Vietnamese socialistische intellectuelen en vroege kapitalisten tot de Wit-Russische en Oekraïense kunstenaars en activisten in Warschau." Zij voegt hieraan toe: "Terwijl de wereld een verontrustende en gewelddadige kant op gaat, toont de tentoonstelling het beeld van een geweldloos en veelkleurig Europees collectief, waarin we als 'familiar strangers' ['vreemde bekenden'] kunnen samenleven tegen de confiscatie van de democratie." Joanna Warsza is een internationale curator afkomstig uit Warschau en momenteel stadscurator van Hamburg. In een scenografie gemaakt door Aleksandra Wasilkowska, toont ze werken van onder andere Oliwia Bosomtwe, Assaf Gruber, Zuzanna Hertzberg, Renata Rara Kaminska, Jasmina Metwaly, Malgorzata Mirga-Tas, Natalia LL, Ngo Van Tuong, Open Group, Janek Simon, Shadow Architecture, Jana Shostak et Mikolaj Sobczak. Familiar Strangers. De Oost-Europeanen vanuit een Pools perspectief, 14 maart t/m 29 juni 2025, Bozar - Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. Website: www.bozar.be.
Museum van Bommel van Dam, Venlo: Onbegrensd - Het leven & werk van Giselle Kuster
Na archiefonderzoek bestond het vermoeden dat er zo'n honderd kunstwerken in omloop konden zijn. "De actie was vele malen succesvoller dan we hadden durven hopen. Inmiddels zijn al zo'n 125 kunstwerken bij mensen thuis opgespoord," vertelt Hannan enthousiast. Dankzij de zoektocht heeft het museum ook schilderijen teruggevonden waarvan het team het bestaan niet kende. Van het vroegst bekende schilderij van de toen 17-jarige Kuster tot een werk van flink formaat dat nét op tijd van de schroot is gered. Giselle Kuster werd in 1911 in Venlo geboren. In 1934 won ze op een tentoonstelling in Florence een prijs voor haar serene schilderij van de Heilige Maagd Maria. Pas later dat jaar begon Kuster aan een kunstenaarsopleiding aan de Académie Royale des Beaux-Arts de Liège in Luik, België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde Kuster naar Leiden waar ze een gevierde kunstgalerie voor eigentijdse kunst begon - hoe uitdagend dat ook was tijdens de Duitse bezetting. Hier kreeg ze het desondanks voor elkaar presentaties te tonen met werk van kunstenaars als Charley Toorop, Jan Sluijters, Otto van Rees en zelfs Vincent van Gogh. Na de Tweede Wereldoorlog werd Kuster voorzitter van de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae en deed mee aan vele exposities. Vanaf eind jaren 50 woonde en werkte Kuster in Maastricht, maar bracht zij grote delen van het jaar door op het Spaanse eiland Formentera. Waar haar omgeving en stijl veranderden, bleef artistieke en persoonlijke vrijheid de rode draad in haar kunstenaarsbestaan. Kusters leven geeft inzicht in een periode van maatschappelijke verandering, waarin het niet de norm was voor een vrouw om een eigen carrière te hebben. De publicatie 'Onbegrensd - Het leven & werk van Giselle Kuster' is vormgegeven door Dana Dijkgraaf en uitgegeven door Jap Sam Books en bevat bijdragen van onder andere Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Pauline Broekema. Onbegrensd - Het leven & werk van Giselle Kuster, 22 maart t/m 17 augustus 2025, museum van Bommel van Dam, Keulsepoort 1, Venlo. Website: www.vanbommelvandam.nl.
Museum Panorama Mesdag, Den Haag: Scarlett Hooft Graafland. Mesmerizing
Net als Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) dat deed met zijn beroemde Panorama van Scheveningen, weet Hooft Graafland met elk beeld een nieuwe, magische wereld te scheppen. 'Het gaat mij om de echtheid, en de betoverende werking die daarvanuit kan gaan', zegt Hooft Graafland. Niets is wat het lijkt, illusie en werkelijkheid smelten samen. Met humor en verwondering raakt ze actuele onderwerpen aan, zoals klimaatverandering, ongelijkheid of de positie van vrouwen. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie 'Scarlett Hooft Graafland. Mesmerizing'. Auteurs zijn Adrienne Quarles van Ufford, Scarlett Hooft Graafland en Cathelijne Blok. Uitgeverij Waanders. Scarlett Hooft Graafland studeerde in Den Haag en New York. Zij werd opgeleid tot beeldhouwer en begon te fotograferen om haar installaties vast te leggen. Scarlett Hooft Graafland heeft solotentoonstellingen gehad bij Fotografiska, het fotomuseum van Stockholm, Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam, Landskrona Museum in Zweden, Museum voor Fotografie in Seoul, Zuid Korea, MOCA museum in Lima, Peru en het MOCCA museum in Toronto, Canada. Scarlett Hooft Graafland. Mesmerizing, 29 maart t/m 31 augustus 2025, Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag. Website: panorama-mesdag.nl.
Dordrechts Museum: De Wereld van Johan de Witt. Kunst uit het hart van de 17de eeuw
Dit is een functie vergelijkbaar met minister-president. Hij is waarschijnlijk
een workaholic, maar heeft ook oog voor zijn familie, vrienden en kennissen.
Deze persoonlijke verhalen zijn 400 jaar achterwege gelaten en door
recent onderzoek weer aan het licht gekomen. Ondanks de vele successen
loopt het niet goed met Johan af. In 1672 wordt de Republiek aangevallen
en zoekt het volk een zondebok. Johan de Witt en zijn broer Cornelis
krijgen de schuld van de crisis en worden door een woedende menigte
vermoord en verminkt – een moment dat Nederland voorgoed verandert. In
de tentoonstelling zijn meer dan honderdvijftig kunstwerken en objecten
te zien die het verhaal vertellen van Johan de Witt en de zeventiende
eeuw, waaronder schilderijen uit de Royal Collection Trust (Londen),
Musée du Louvre (Parijs), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam),
Fondation Custodia (Parijs), Rijksmuseum (Amsterdam), particuliere collecties
en het Dordrechts Museum.
Kunsthal KAdE, Amersfoort: Mona Hatoum, Inside Out
Ze gebruikt gevonden materialen om delicate, krachtige sculpturen te creëren die de kijker uitdagen om hun veronderstellingen over het woord om hen heen in vraag te stellen en te heroverwegen. Hatoum werd geboren in Libanon als dochter van Palestijnse ballingen en woont sinds 1975 in Londen. Haar werk draait om de spanning tussen het concept ‘thuis’, ontheemding en ballingschap. Met een minimalistische esthetiek en een poëtisch gebruik van het gewone, slaagt Hatoum erin om thema's van wereldwijde conflicten om te zetten in fantasierijke sculpturen en installaties die zowel meeslepend zijn als tot nadenken stemmen. Alledaagse voorwerpen worden geëlektrificeerd, de aardbol is een zoemende rode neonkaart en glazen vormen zitten opgesloten in kooiachtige structuren. De
kunstenaar neemt vaak vertrouwde huishoudelijke objecten als vertrekpunt
en transformeert ze in bedreigende sculpturen, alsof er een onderstroom
van vijandigheid en gevaar achter schuilt. Deze gechargeerde situaties
dagen de kijker uit om de relatie met de wereld om zich heen in vraag
te stellen en te heroverwegen. Een kaasrasp wordt bijvoorbeeld uitvergroot
tot het formaat van een kamerscherm dat agressief door de ruimte snijdt
(Paravent, 2008) of is omgevormd tot een bed dat ongemak en pijn uitstraalt
(Dormiente, 2008). Elektriciteit stroomt door een assemblage van keukengerei
op een tafel, waardoor het huiselijke verandert in een plek vol angst
(Home, 1999). Hatoums werk richt zich nooit op een specifiek conflict,
maar blijft gericht op een universele ervaring van oorlog en geweld
en het trauma van ballingschap en ontheemding dat het leven van mensen
beïnvloedt. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het werk Inside Out (concrete) (2019), een 'wereldbol' die volledig bedekt is met een circuitpatroon dat doet denken aan ingewanden of hersenkwabben. In dit werk zet Hatoum een tegenstelling op tussen de geïmpliceerde zachte kneedbaarheid van lichamelijke vormen en de aardse constructie van het object in hard beton. Mona Hatoum, Inside Out, t/m 4 mei 2025, KAdE, Kunsthal in Amersfoort, Eemplein 77 (Eemhuis), Amersfoort. Website: www.kunsthalkade.nl.
Design Museum Den Bosch: Trans Europa Design Express – een reis langs vijf designcollecties
Design Museum Den Bosch presenteert de tentoonstelling Trans Europa Design Express als manier om na te denken over het designmuseum van de toekomst, in voorbereiding op het nieuwe museumgebouw dat in de komende jaren zal verrijzen. De getoonde objecten in de tentoonstelling zijn uiterst gevarieerd en reflecteren de ontstaansgeschiedenissen van de verschillende musea en collecties. Designmuseum Danmark bijvoorbeeld is een groot museum in Kopenhagen met een enorme collectie uit alle tijden en windstreken. In de volksmond heette het ooit het modellenmuseum met objecten die ter inspiratie dienden voor Deense ontwerpers en ambachtslui. Voor dat doel zijn bijvoorbeeld opvallend veel Aziatische voorwerpen bijeengebracht zoals Japanse bronzen tsuba’s (zwaardplaten) en Chinese meubelen. De collectie is tegelijkertijd een afspiegeling van de ontwikkeling van de Deense vormgeving. Denk bijvoorbeeld aan de op ambacht en vakmanschap gerichte meubelkunst van godfather Kaare Klint, de excentrieke Peder Moos en de internationaal bekende Arne Jacobsen en Finn Juhl. De collectie van mudac uit Lausanne bestaat vooral uit ouder en hedendaags design uit de eigen regio van het Frans sprekende deel van Zwitserland, zoals werk van Paul Bonifas, Bertille Laguet en Xénia Lafelly, aangevuld met beeldschone objecten van bijvoorbeeld Jean Cocteau, Salvador Dali en Max Ernst. De collectie van Design Museum Brussels is ontstaan als gevolg van de verwerving van een schitterende particuliere collectie kunststof voorwerpen. De zeldzame helder witte en felgekleurde meubelen uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw in deze collectie zijn ware showstoppers, zoals werk van Liisi Beckmann, Günter Beltzig, Piero Gilardi, Enzo Mari en Ugo La Pietra. De collectie van Domaine de Boisbuchet in centraal Frankrijk is bijeengebracht door cultureel ondernemer Alexander von Vegesack, medeoprichter van Vitra Design Museum. De collectie is het neusje van de zalm van de moderne designtraditie met werk van Alvar Aalto, Harry Bertoia, Charles Eames, Gerald Summers en Frank Lloyd Wright. De laatste selectie is afkomstig uit de collectie van de wereldberoemde Triennale Milano en weerspiegelt de opwindende geschiedenis van dit belangrijke instituut. Naast Italiaanse objecten van onder andere Achille Castiglioni, Bruno Munari, Gaetano Pesce en Gio Ponti bestaat de collectie ook uit affiches, boeken en films met betrekking tot de geschiedenis van de Triennale Milano, onder andere van regisseur Tinto Bras. Trans Europa Design Express – een reis langs vijf designcollecties, t/m 25 mei 2025, Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch. Website: www.designmuseum.nl. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|