|
Dossier
achtergrond: Vrouwen in de kunst. Eindredactie: Rob den Boer.
E-mail: redactie.bkj@gmail.com. |
Achter de kookpotten met Jack the Dripper Wat hebben Monet, Oldenburg en Warhol met elkaar gemeen? Dat het alle drie kunstenaars zijn, ligt wellicht te veel voor de hand. Het zijn kunstenaars die voedsel indirect tot een onderdeel van hun kunst maakten. Claude Monet had zijn ontbijt op het gras, de soepblikken van Andy Warhol zijn wereldberoemd en ook Claes Oldenburg deed zijn duit in het zakje met zijn meer dan levensgrote voedselsculpturen. Kookboeken zijn in, moderne kunst is in. De combinatie van beide moet dan zeker een voltreffer worden, redeneren uitgevers. Door Yves JORIS In 1994 stichtten Prosper and Martine Assouline de gelijknamige uitgeverij. Assouline Publishing wil echter veel meer zijn dan een uitgeverij van luxe kunstboeken, de naam moet synoniem worden voor de betere levensstijl. Het echtpaar Assouline timmert wat dat betreft met succes aan de weg. Naast de meer dan 1.400 kunstboeken die ze tot op heden uitgaven, behoren geparfumeerde kaarsen, lederwaren en luxueuze boekaccessoires tot het gamma. In het Londense filiaal genoot ik van de gewijde omgeving waar boeken nog tijd en ruimte krijgen om zichzelf te presenteren. In Swans Bar, de inpandige koffiebar annex bistro, liet ik me onder het genot van een ristretto (hier bestel je geen gewone koffie) onderdompelen in de wereld van liefde voor woord en papier. Koken is een kunst. Bekende chefs toveren met perfect gegaarde ingrediënten de mooiste schotels op tafel. Want laat ons eerlijk wezen: een maaltijd moet niet alleen een genot zijn voor de smaakpapillen, maar ook een streling voor de andere zintuigen. In het boek 'Dinner with Jackson Pollock' draait auteur Robyn Lea de rollen om: de kunstenaar neemt plaats achter het fornuis. Lea laat de lezer en (amateur-)kok kennismaken met recepten, kunst en natuur, een ambitieus project waar ze met vlag en wimpel in slaagt. Kunst
Omgeving Recepten Ook Lee's leven speelde zich af op het ritme van de markt. Haar ouders hadden een vis-, vlees- en groentekraam in Brooklyns Blake Avenue Market. Ondanks de constante aanwezigheid van verse ingrediënten rondom haar, bekende Krasner dat ze in het begin van haar relatie met Pollock niet wist hoe ze een ei moest koken. Desalniettemin werd voedsel een constante in het leven van Lee en Jackson, niet alleen in familieverband, maar ook naar de buitenwereld toe. Op feestjes op hun appartement om zijn kunst te promoten, zorgde haar kookkunst ervoor dat men het tweetal niet snel vergat: Pollock en Krasner, kunst en voedsel. De meeste gerechten in het boek zijn natuurlijk vrij Amerikaans en bevatten Pollocks favorieten zoals spaghettisaus, gehaktbrood, romige uiensoep en zijn recept voor appeltaart dat de eerste prijs wegkaapte tijdens een lokale kermis. Met 'Dinner with Jackson Pollock' bewijst Assouline Publishing opnieuw een vaste waarde te zijn in de wereld van het betere boek. Kunst-, foto- en kookboek: drie voor de prijs van één. Voor nog geen vijftig euro haalt u een boek in huis dat op geen enkele koffietafel mag ontbreken ... tenzij je het liever dichtbij houdt in de keuken. Robyn Lea, Dinner with Jackson Pollock, 22.5 x 30 cm, 176 pagina's, 100 illustraties, uitgever www.assouline.com, prijs: USD 50,- +verzendkosten. |