April - juni 2023, 18e jg. nr.1. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

TEFAF Maastricht, een korte impressie

De 36ste editie van The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht is weer met succes afgesloten. Ruim 50.000 nieuwsgierige en verwachtingsvolle bezoekers heeft de beurs kunnen verwelkomen, waartussen voor zover bekend geen overvallers. Bij dat laatste zij aangetekend dat de beveiliging op scherp stond, met detectiepoortjes zoals op een luchthaven en met beveiligers (M/V) die met dunne staaf-penlights in tassen, groot of klein, tuurden.

Door Joke Nieuwenhuis Schrama

De beurs had een wat andere configuratie dan voorgaande edities, al werd hij wel gehouden in dezelfde grote hal van het MECC, met (gedeeltelijke) verdieping, en zoals gebruikelijk in maart. Aangezien vanuit Amsterdam, met het openbaar vervoer reizend, één dag beslist te weinig is voor een bezoek aan deze beurs, is het praktisch om vooraf een gericht parcours te bedenken. De hoek waarin de sectie Works on Paper zich bevindt, leek me een goede optie om te beginnen, met vandaar uit wat uitlopers naar de secties Design en Modern Art.

De Frankfurtse galerie Helmut H. Rumbler toonde enkele etsen van Giovanni Battista Piranesi (1720-1778). Het is altijd een plezier om naar de 'wilde' werken van deze kunstenaar te kijken. Er hing ook een werk van Piranesi's zoon Francesco (1758-1810), 'De uitbarsting van de Vesuvius' (1779). Het is een soort co-productie met Louis Jean Desprez (1743-1804), die de ets van Piranesi overschilderde met waterverf en gouache, in 1781.

Bij de Oslose Galleri K bekeek ik een enorme houtdruk, een portret, getiteld 'Natascha IV' van Franz Gertsch (1930-1922), waarbij ik me afvroeg hoe groot de blokken of planken waren geweest om dit werk van 232,5 x 182 cm te kunnen maken. Gertsch gebruikte drie blokken, alsook drie kleuren.

Vrijwel dagelijks waren er presentaties van een half uur, van stand- of galeriehouders, over een thema of een werk van een kunstenaar uit hun stal (uit heden of verleden). Bij de Parijse galerie Maria Wettergren trof ik zo'n presentatie, gehouden door de elegante galeriehoudster zelf, met een intro van de kunstenaar Mathias Bengtsson (1971), die een sculptuur dan wel suggestief meubelstuk voorstelde:
www.tefaf.com/artworks/Bengtsson.

Wim T. Schippers (1942) ontwaarde ik op een bankje bij galerie Hidde van Seggelen. Ik ging dus even naar binnen in de tamelijk volle stand (met kunstobjecten), om te zien of wellicht iets van Schippers was uitgestald. Et voilà, heel braaf ogend, hij was toen nog maar twintig: www.tefaf.com/artworks/Schippers.

De Venetiaanse galerie van Caterina Tognon had ongelooflijk fijn glaswerk geëtaleerd van de kunstenaar Lilla Tabasso (1973). Eigentijdse botanische, uiterst frêle objecten in de eeuwenoude (Murano) glastechniek. Ik vroeg de galeriehoudster hoe zij in vredesnaam deze glaswerken vervoert. Die vraag bleek vaker gesteld. Het was intussen een routineklus geworden, die de galeriehoudster zelf voor haar rekening neemt. De kunstwerken zijn gelukkig gedeeltelijk demontabel. Bij veel van de werken zat al een rood stickertje op de bijschriften. Het was kennelijk een goede beurs geweest voor haar en de kunstenaar. Zie ook: www.youtube.com/Tabasso.

Showcase
Vervolgens liep ik ongeveer diagonaal door de MECC hal naar de verdieping waar in deze editie de showcase was ingericht, met enkele interessante nieuwkomers. Ik trof hier onder meer de New Yorkse galerie Ambrose Naumann, met een prachtig werk van Ferdinand Knab (1834-1902), 'Romeinse ruïne bij zonsondergang', uit 1894, zie: www.tefaf.com/artworks/Knab.

De Parijse galerie Pingel Rare Books, ook een nieuwkomer, had in haar stand, toepasselijk, enkele (oude) landkaarten van Nederland uitgestald. Verder toonde zij ook een kaart van het maanoppervlak, gemaakt in de 18de eeuw, die nog steeds grotendeels klopt met de hedendaagse NASA-opnamen.

Van alle 251 deelnemende galeriehouders, met oude of nieuwe kunst, antiek, juwelen of prenten, is via deze link één werk uit hun collectie te zien: www.tefaf.com/artworks

TEFAF Maastricht werd gehouden van 11-19 maart 2023. Tot de volgende TEFAF in 2024, zoals te doen gebruikelijk.