Mrt. - mei 2022, 17e jg. nr.1. Eindredactie: Rob den Boer. E-mail: redactie.bkj@gmail.com.
 

Nieuw hoofdkantoor voor Lasvit

Het nieuwe hoofdkantoor van glas- en lichtfabrikant Lasvit combineert op bijzondere wijze eeuwenoude ambachten met de moderne bouwcultuur.

Door Han de Kluijver

In het centrum van Nový Bor in Tsjechië heeft glas- en verlichtingsfabrikant Lasvit een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen. Twee bestaande monumentale gebouwen zijn grondig gerestaureerd en verbonden met twee nieuwe gebouwen, in de vorm van een zwart 'cementhuis' en een contrasterend licht 'glazen huis'. Een pad langs de gevels verbindt de vier gebouwen, die rondom een nieuwe groene binnenplaats staan. Lasvit staat bekend om de combinatie van traditioneel ambacht met modern design. Ook in de architectuur van dit nieuwe hoofdkantoor is deze dualiteit te zien. Lasvit ontwikkelde samen met het Praagse architectenbureau OV-A (Architekti, projectarchitect Štepán Valouch) een nieuw masterplan, waarin de geschiedenis van de bestaande gebouwen wordt gecontinueerd en de eigentijdse uitbreidingen worden gebruikt om de identiteit van het merk te benadrukken.

Eén van de historische gebouwen was sinds het einde van de 18e eeuw in gebruik als een glaswerkplaats. Aan het einde van de 19e eeuw betrok de glasblazerij van de firma Carl Schappel uit Leipzig het pand. Het tweede historische gebouw werd in 1790 als woonhuis gebouwd. Deze twee gebouwen zijn vakkundig gerenoveerd en ontdaan van alle ongewenste ingrepen uit de jaren '80. De fundering werd vernieuwd, de isolatie verbeterd en de buitenmuren werden in ere hersteld. Het opvallendste zijn de twee nieuwe zwart-witte volumes van vergelijkbare grootte, die zijn gebaseerd op de typische verhoudingen in de omgeving. De vorm van de huizen is geabstraheerd tot een eenvoudige rechthoekige plattegrond, bedekt met een schilddak. Het betonnen gebouw is volledig bekleed met vierkante glastegels die Lasvit speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld en vervaardigd. De vorm, textuur en toepassing van de 1.400 glastegels doen denken aan traditionele leistenen, die diagonaal op elkaar zijn gelegd.

De vierkante tegels op de gevels zijn 60 × 60 cm groot, acht millimeter dik en wegen 7,5 kilogram. De glazen tegels worden ondersteund door een stalen frame. Grotere formaten zouden te fors van schaal hebben geleken, terwijl kleinere formaten tot te veel overlapping zouden hebben geleid. Hierdoor zou het gewicht aan de gevels toenemen en zouden ze minder transparant lijken. De daktegels zijn groter dan die op de gevel: elk 120 × 60 cm groot, 10 mm dik en 12 kg zwaar. Ze hebben minder voegen, maar door de perspectiefwerking lijken ze toch dezelfde grootte te hebben als de platen op de gevel.

Het zwarte gebouw verbindt de twee gerenoveerde kantoren en omvat op de begane grond een café en een vergaderruimte. Op de bovenverdieping bevindt zich een grote vergaderruimte onder een gewelfd betonnen ribbenplafond. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst ook voor andere functies kan worden gebruikt. Het heldere glazen gebouw vormt een spannend contrast met het zwarte 'cementhuis'. Ook dit gebouw refereert aan de huizen in de regio en is volledig bekleed met zwarte vezel cementtegels, gebaseerd op leisteenplaten. Het gebouw staat aan de achterzijde van het perceel, loodrecht op de straat en tegenover het glazen huis. Het bevat een ruimte van drie verdiepingen die open is naar het spant (dragende dakconstructie), compleet met kraanbaan (rails voor een mobiel hijstoestel). De dertien meter hoge ruimte is ontworpen om nieuwe kroonluchters en lichtsculpturen van het bedrijf, die tot vijf ton kunnen wegen, te presenteren.

De relatie tussen de historische gebouwen en hun moderne incarnaties is erg interessant. Beide nieuwe gebouwen hebben een unieke vorm, zowel van binnen als van buiten: het zwarte huis is op zichzelf staand, terwijl het glazen huis de stad verlicht als een lamp. Ze zijn bedoeld als teken van verjonging en het nieuwe vertrouwen in de glasproductie in de regio. Zodra we weer kunnen reizen is het zeker de moeite waard om dit bijzondere ensemble zelf te bezoeken. Het is een fraai voorbeeld van hoe lokale tradities in glasblazen en architectuur een nieuwe relevantie kunnen krijgen.

Meer informatie: www.lasvit.com.

Han de Kluijver is architect bna bni bnsp.